RSS
email

L'Ajuntament de Palma dedica un carrer a Martina Pascual, primera directora de la Biblioteca de Cort


El dissabte 20 març de 2010 va ser un dia important per a la Biblioteca Municipal de Cort i, ens atrevim a dir, per a tot el món bibliotecari. L’Ajuntament de Palma ha dedicat un carrer a Martina Pascual, la primera bibliotecària de Palma, la que va posar en marxa aquesta biblioteca, inaugurada el 20 de setembre de 1935, i la va dirigir fins a la seva mort.

Va ser una pionera en la biblioteconomia balear ja que des del primer moment va aplicar criteris tècnics i professionals a la gestió de la biblioteca i a l’apropament de la lectura a tots els ciutadans. En el seu període, l’Ajuntament va crear la primera biblioteca de barriada de la història de Palma, ubicada al Grup Escolar de la Soledat, així com el primer bibliobus que entrà en servei el 15 de maig de 1961.

Martina Pascual (bibliotecària 1903-1962)

Va estudiar a l’Escola Superior de Bibliotecàries de la Mancomunitat de Catalunya a començaments dels anys 20. El juny de 1931, després de tornar de l’Argentina, fou nomenada bibliotecària interina de l’Ajuntament de Palma i el setembtre de 1933 després del concurs corresponent fou nomenada bibliotecària municipal, càrrec que va exercir fins a la seva defunció. El 1936 fou una de les set dones que va subscriure la Resposta als Catalans, signat per cent cinquanta-tres representants de la cultura de Mallorca.


Alumnes de la promoció de 1925 de l'Escola Superior de Bibliotecàries de Catalunya. D'esquerra a dreta: Maria Fontserè, Engràcia Miquel, M. Consolació Llauger, Martina Pascual, Josefina Ibars i Montserrat Comellas.


Imatge: Una mirada retrospectiva de l'Escola Superior de Bibiotecàries a la Facultutat de Biblioteconomia i Documentació 1915-2005.






Bookmark and Share

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

BIBLIOTECA DE CORT

Plaça de Cort, 1 · 07001 Palma (Illes Balears)
Telèfon: 971225962 · e-mail: bibcort@a-palma.es